Skip to content

Trasig diskett – vi återskapar filerna

Reparation trasig diskett - återställning av filer

En trasig diskett kan innehålla värdefulla filer. Att en diskett blir oläsbar med tiden är mycket vanligt. Den innehåller ett magnetiskt media gjort av plast och materialet åldras ungefär som ett gammalt färgfotografi.

Rädda filer från trasig diskett

Om du plockar upp en gammal diskett ur byrålådan för att titta på en gammal skoluppsats som du gjorde för 25 år sedan, eller kanske några jpg-bilder från din sons tidigaste barndom, så kan det hända att du får en obehaglig överrakning. Disketten fungerar inte, det går inte att komma åt filerna. Det kanske låter underligt om den också.

Då kan det vara bra att veta att vi i de allra flesta fallen kan återställa filerna från en diskett som är trasig och att vi kan reparera korrumperad data. Har du av misstag raderat filer eller råkat formatera om disketten kan vi även i det fallet oftast rädda filerna.

Rädda data från icke fungerande diskett - Ahlberg data Nacka Strand.

3,5 tums-diskett. En modernare diskett – mindre och med större lagringskapacitet.

Hantering av icke fungerande diskett

Var försiktig med disketten. Undvik upprepade försök att ”tanka ur” den. Skadorna kan förvärras snabbt och göra det svårare eller till och med omöjligt att återställa filerna. Lämna in den till oss för gratis undersökning i stället.

Du får då snabbt ett besked om vad som behöver göras och kostnaden för arbetet. Det brukar inte bli särskilt dyrt när det gäller disketter. Du har chans på ett betydligt bättre resultat – alla filer återställda i fungerande skick – om du följer våra råd.

Väljer du att avbryta efter undersökning behöver du inte betala något. Det är bara om vi kan rädda dina filer och du är nöjd med priset som du behöver lägga ut några pengar. 

Återställning av data från äldre diskett 5,25 tum. Ahlberg data.

Mjuk floppy-disk 5,25 tum var under 1980-talet ofta datorns enda datalagringsenhet.

Vi har bakåtkompatibilitet ända till åttiotalets början när det gäller disketter. Disketten ovanför till exempel är från början av 1980-talet. Det var 80-talets ”hårddisk”. Vi räddar filer från dessa antikviteter också.

Du är välkommen att besöka oss på Cylindervägen 12 i Nacka Strand, alldeles intill Nacka Strandsmässan. Se öppettider. Du kan även skicka disketten till oss via post, bud eller annan transportservice. 

Länkar: