Skip to content

Vi har räddat data sedan 2003

Lasse Ahlberg började med dataräddning efter två på varandra följande hårddiskkrascher med sex månaders mellanrum 2002 och 2003. På de trasiga hårddiskarna fanns ett stort antal inspelade och färdigmixade låtar.

– Det var en kalldusch när hårddisken med mina studioinspelade låtar kraschade, säger Lasse Ahlberg som grundade Ahlberg data 2003.
– Jag trodde inte sådant hände.

Förlorade alla inspelade låtar

Lasse Ahlberg förstod först inte vad som hade hänt när han fick sin första egna hårddiskkrasch 2002  

– Plötsligt kom jag inte åt något på datorn, den lydde inte kommandon och det gick inte att flytta filer eller öppna något. Det var som en kalldusch, det gick kalla kårar utmed ryggen på mig. Jag var handlingsförlamad under en dag eller två, visste inte vad jag skulle göra. Hur en hårddisk fungerade visste jag inte, för mig var  det en plåtbit som lagrade data.

Ytterligare en hårddiskkrasch i januari 2003 ledde sedan till starten av dataräddningsföretaget Ahlberg data i mars 2003. 

Historien om Ahlberg data

Lasse Ahlberg hade mängder med inspelningar och ofärdiga låtar i programmet Logic Audio, som ännu inte hade mastrats, på den nu trasiga hårddisken. Han var på väg att förlora allt. Det fanns ingen backup. I hopp om att kanske kunna få hjälp åkte han till databutiken på Sveavägen i Stockholm där han hade köpt hårddisken och de andra delarna till datorn. Men beskedet han fick var kärvt.

– Det var kört enligt killen som jag brukade handla av, det gick inte att göra något, påstod han.

Låtarna oåtkomliga på den kraschade hårddisken

Rädda hårddisk. Hur man bäst hanterar en kraschad hårddisk.

Lasse Ahlberg hade svårt att fatta att han skulle förlora alla sina mödosamt inspelade låtar på grund av en fallerad hårddisk. Han kunde inte acceptera det. Så han åkte hem och började leta efter företag som kanske kunde hjälpa honom återställa det han hade på hårddisken.

Han hittade till slut två företag som sa sig pyssla med reparation av hårddiskar och återställning av data. Det ena företaget låg i Järfälla och tog emot hårddiskarna i en pizzeria. Det lät inte särskilt förtroendeingivande. Företag nummer två låg i Uppsala, men visade sig vid en närmare granskning vara norskt. De skickade allt till en liten ort i Norge – 4 mil från gränsen till Värmland.

37 500 för hårddiskräddning i Norge

Det norska företaget verkade kompetent och sa sig kunna lösa problemet – men när Lasse Ahlberg fick priset så höll han på att sätta kaffet i vrångstrupen. 37 500 kronor inklusive moms, plus frakt, ville företaget ha för att återskapa innehållet på hårddisken.

Norska pengar - ett dyrt land.

– Det var ofattbart dyrt för mig. Jag hade inte de pengarna, säger Lasse Ahlberg. Jag tvingades bita i den sura citronen och ge upp helt enkelt. Det var bara att börja om från början igen. Jag åkte in till stan och köpte en ny hårddisk och installerade om allting på datorn.

Lasse Ahlberg trodde att hårddiskkraschen var en extrem händelse, att det hände en gång, men att det aldrig skulle hända igen. Han fick fel. Sex månader senare kraschade nästa hårddisk.

– Jag hade fått upp farten igen och rekonstruerat det mesta av de förlorade inspelningar jag hade. Det kändes så jäkla orättvist och frustrerande att jag drabbades av en hårddiskkrasch igen. Skulle jag förlora allt en gång till? Jag hade velat byta ett ord med den kvalitetsansvariga på hårddiskfabriken.

Lasse Ahlberg ringde det norska företaget en gång till för att höra om det gick att göra någonting åt priset. Men det gjorde det inte. De ville fortfarande ha 37 500 för att återskapa filerna från en hårddisk.

Den här gången ville Lasse Ahlberg inte ge upp. Han började utnyttja sina kunskaper som reporter, ringde upp de företag som fanns i Sverige och en del andra länder och ställde en massa frågor. Han lyckades också hitta information om hårdvara och mjukvara som man kan använda för dataåterställning från skadade hårddiskar och hur man klonar hårddiskar med mera på Internet.

Om data recovery-företaget Ahlberg data som reparerar hårddiskar och räddar datafiler.

Han satte igång att jobba själv med den kraschade hårddisken. Med enkla metoder och utan tidigare erfarenhet av dataåterställning lyckades han rädda drygt hälften av filerna.

– Jag blev glad och uppmuntrad av detta, trots att det långt ifrån var ett perfekt resultat. Det kändes som en stor framgång efter allt elände jag hade gått igenom. 

I dagens läge, med den erfarenhet Ahlberg data har hunnit skaffa sig, hade man kunnat rädda 100 procent av datan från hårddisken.

Satsade allt på eget dataräddningsföretag – Ahlberg data

Lasse Ahlberg tänkte att det borde finnas en potential för ett dataräddningsföretag med lägre priser som även privatpersoner hade råd med. Så han tog ett banklån och satsade allt han ägde och hade på att bygga upp ett nytt eget dataåterställningsföretag. En stor chansning.

Kraschad hårddisk med musikinspelningar.
Kraschad hårddisk med musikinspelningar.

Första månaden fick han in två jobb totalt. Men efter två månader lossnade det. Telefonen började gå varm. Han fick så mycket att göra att han inte hann spela in några nya låtar. Vid årsskiftet nio månader efter starten snittade han närmare 40 uppdrag per månad.

– Det gick bättre än jag någonsin hade vågat drömma om från början, säger han. Jag hade så mycket att göra att jag tvingades jobba alla dagar i veckan med mitt företag. Men jag klagade inte, det var kul.

Det fanns uppenbarligen många privatpersoner och även företag som hade problem med dataförluster och letade efter ett alternativ till de etablerade, dyrare företagen på marknaden.

Lasse Ahlberg hade levt i tron att datalagringen inuti datorn var pålitlig, men efter det som hänt insåg han att det vi förlitar oss på för datalagring inuti datorn ofta har undermålig kvalitet, tillverkat i de billigaste låglöneländerna på löpande band.

Att återskapa data på ett professionellt och säkert sätt är huvuduppgiften för dataräddningsföretaget Ahlberg data i Nacka Strand.
Kloning av rådata från en skadad hårddisk.

I dag är Lasse Ahlberg tacksam för hårddiskkrascherna som drabbade honom så hårt under 2002 och 2003.

– Det gav mig ju faktiskt chansen att bygga upp ett eget, framgångsrikt företag – ett företag som också har bidragit till att halvera priserna på dataräddning i Sverige.

Idag – 2022 – är Ahlberg data ett väl etablerat data recovery-företag som fortfarande håller lägre priser än jämförbara, seriösa företag. Bland de företag som utför dataräddning i Sverige är Ahlberg data inte heller längre någon uppstickare, utan det största företaget.

– Kunderna har gillat det vi gör och det vi står för, säger Lasse Ahlberg.

Ahlberg data startades 2003 av Lasse Ahlberg, då journalist och låtskrivare. Det blev ett alternativ till den tidens superdyra dataåterställningsföretag - ett norsk-amerikanskt företag som tog närmare 40 000 kronor för att rädda en hårddisk. Idag är Ahlberg data sveriges ledande företag inom dataåterställning och finns i tre länder.

Ahlberg data startades 2003 av Lasse Ahlberg, då journalist och låtskrivare. Det blev ett alternativ till den tidens superdyra dataåterställningsföretag – ett norsk-amerikanskt företag som tog närmare 40 000 kronor för att rädda en hårddisk. Idag är Ahlberg data sveriges ledande företag inom dataåterställning och finns i tre länder.