Skip to content

Hur du skickar din hårddisk, mobil eller annat lagringsmedia till oss för dataräddning

Packa rätt och välj det bästa transportalternativet

iphone-ipad-350px

Fyll i serviceformulär

Det är tämligen enkelt att skicka en kraschad hårddisk eller annat lagringsmedia till Ahlberg data för undersökning och dataräddning. Börja med att fylla i serviceformulär som du hittar via den här länken. Du väljer mellan företag och privatperson, elektroniskt eller pdf-formulär. Väljer du elektroniskt formulär behöver du inte skriva ut något på papper.

Packa stötsäkert

Även om du skickar en hårddisk, mobiltelefon eller annat lagringsmedia som inte fungerar till oss är det ändå viktigt att du packar på ett sätt som skyddar mot stötar – särskilt om det gäller en mekanisk hårddisk. Annars kan skadorna om du har otur förvärras under transporten och i värsta fall kanske det inte går att återställa data.

Använd en rejäl kartong

Använd en rejäl kartong när du skickar hårddisk eller annat lagringsmedia till oss för dataåterställning.

Packa hårddisken, mobilen etcetera noga – lägg i rejält med stötdämpande material i en stabil kartong. Du kan till exempel använda bubbelplast, skumgummi, frigolitbitar eller ihopknölat tidningspapper för att fylla ut med. Detta skyddar mot stötar.  

Skicka aldrig en hårddisk i ett vanligt kuvert eller bubbelplastkuvert. Det skyddar inte tillräckligt. Vissa komponenter inuti en mekanisk hårddisk är känsliga för stötar och går lätt sönder. Kartongen bör vara minst cirka 10 centimeter tjock.

Om du använder PDF-formulär lägger du det överst i kartongen så att vi kan matcha dig och det inskickade lagringsmediet. Använder du elektroniskt formulär behöver du inte skicka med några papper. 

Postnord Parcel - prisvärt och säkert

Vi rekommenderar Postnords (f d Posten) Parcel (företagspaket) 16:00 som transportalternativ, även om du skickar som privatperson. Det är leveranssäkert, snabbt och jämförelsevis billigt. Om du väljer rekommenderat brev eller postpaket tar det flera dagar innan vi får paketet.

Postnords Företagspaket. Leveranssäkert och prisvärt.
Postnords Företagspaket. Leveranssäkert och prisvärt.

Det går alldeles utmärkt med annan transportör som kör “dörr till dörr” också, exempelvis Bring, DHL eller TNT.

Saker att undvika

Skicka som sagt var inte ditt paket som vanligt Postpaket eller rekommenderat brev eftersom försändelsen då blir ett par dagar försenad innan den når oss – bland annat beroende på att vi måste aviseras och sedan själva hämta paketet på olika ”serviceställen”.

Det sämsta alternativet, som du absolut bör undvika, är att skicka en kraschad hårddisk eller annat media till oss som “vanligt brev” i ett oskyddat kuvert. Du har inga som helst garantier att ”brevet” överhuvudtaget kommer fram till oss och ”brevet” hanteras inte alltid särskilt varsamt. Det är hög risk för stöld eller skador.

Om du är osäker på någonting kan du gärna ringa oss på tel 08-718 07 20 och få råd och tips. Labbet och kontoret har följande öppettider: Måndag – fredag 08:00 – 17:00.